Inhoudsopgave

    1. Onduidelijke Unique Selling Proposition

    Er zijn verschillende punten die je onderscheiden van je concurrenten. Je USP (Unique Selling Proposition) is wat je uniek maakt. Het is van groot belang om deze sterke USP op de website te positioneren. Met deze onderscheidend vermogen maak je duidelijk naar de klant waarom hij/zij naar jou toe moet gaan en niet naar de concurrent. Ook moet er genoeg bedrijfsinformatie aanwezig zijn op de website, zoals contactgegevens maar ook de missie en visie van het bedrijf.

    Tip: Beperk deze informatie dus niet alleen tot je product of dienst, maar laat het juist van toepassing zijn op je organisatie.

    2. Je kent je klanten niet

    Je moet verschil hebben in klantprofielen of ook wel persona’s genoemd. Zo wordt het bedrijf van inside-out bekeken in plaats van outside-in. Als je dit niet doet, trek je bezoekers aan die niet aansluiten bij jouw aanbod. Deze bezoekers zorgen ervoor dat je conversieratio daalt.

    Tip: Maak persona’s en buyer persona’s. Beschrijf hierin de kenmerken, voorkeuren, gedrag en beweegreden van de bezoekers. Na het maken van deze klantprofielen kan je, je website en content hierop afstemmen. Daarnaast is het goed om recentelijk klanten feedback te laten geven. Dit kan met een enquête, maar ook met andere kwalitatieve onderzoeken.

    3. De website of webshop is niet mobielvriendelijk

    Steeds meer mensen bezoeken websites en webshops vanaf hun mobiel, tablet of een ander device. Als je website niet mobielvriendelijk is, loop je veel conversie mis. De website wordt hierdoor moeilijk te gebruiken en daarom zullen bezoekers je website eerder verlaten.

    Tip: Mobile marketing heeft veel voordelen aangezien mensen hun mobiel meestal bij zich dragen. Het contact met je bezoekers wordt hierdoor beter.

    4. Geen metingen

    Als je het aantal conversies van je website juist wil verbeteren, zal je moeten testen wat wel en niet werkt. Afgaan op je eigen aannames zonder het te testen betekend geen optimale conversie. Conversieoptimalisatie bereik je door continu te testen en bij te sturen. Zo worden bestaande conversie killers vanzelf verholpen.

    Tip: Gebruik bij het testen van je website verschillende methodes. Hier kan bijvoorbeeld Google Analytics voor gebruikt worden of A/B testing.

    5. Te drukke website

    Door te veel tekst op de website, design niet vriendelijk of dat er zaken zijn die afleiden of verwarren kunnen bezoekers afhaken. Ook te lange formulieren is een conversie killer. Voor elk extra veld neemt de kans op conversie af. Kijk naar welke informatie je nou echt nodig hebt.

    Tip: Geef de bezoeker niet te veel opties en houd het simpel. Ga aan de slag met het optimaliseren van je formulieren en scoor zo meer conversies.

    6. Call-to-actions vallen niet op

    Met call-to-actions doe je bezoekers een oproep om tot actie over te gaan. Dat kan in de vorm van buttons, zoals ‘contact opnemen’. Zelfs als je website goed is ingericht kan een slechte of geen call-to-action het verpesten.

    Tip: Vertel je bezoekers precies welke actie je wil dat ze ondernemen op jou website. Zorg dat de call-to-action opvalt. Deze kan in het CTA-blok worden geplaatst.

    7. Onduidelijk menustructuur

    Een onduidelijk menustructuur is niet alleen onoverzichtelijk voor je bezoeker, maar is ook slecht voor je organische vindbaarheid. Google kan dan niet vinden waar welke pagina voor staat en hoe die pagina gevonden moet worden. Als je website niet duidelijk genoeg is heeft dat een negatief effect op de conversie.

    Tip: Stop je contactpagina niet achter de naam ‘over ons’. Teken je menustructuur uit op papier en ga kijken welke pagina’s met elkaar verbonden zijn.

    8. Ontbreken van zoekfunctie

    Met een zoekfunctie geef je bezoekers de mogelijkheid om direct naar de juiste plek te gaan binnen je website. Mensen hoeven niet de navigatie van de website te gebruiken om de informatie te vinden en dit scheelt tijd.

    Tip: Gebruik de interne zoekfunctie van Searchine Site Search op je website. Searchine is zeer gebruiksvriendelijk en komt super snel met resultaten zonder dat bezoekers naar een aparte pagina hoeven te gaan.

    9. Laadtijd is te lang

    Niemand wil 20 seconde wachten op het laden van een website of pagina binnen een website. 47% van de bezoekers verwacht dat een webpagina binnen twee seconde laadt. Daarnaast haakt 40% af als de rendertijd van een website over de drie seconde gaat.

    Tip: Zoek een tool op internet waarmee jij jouw laadtijd kan meten. Is het bij jouw website het geval dat deze laadtijd niet optimaal is? Vaak geven deze tools ook aan waar het dan aan ligt.

    Hulp nodig met conversie optimalisatie?

    Er zijn naast deze 9 conversie killers eventueel nog meer punten die ervoor zorgen dat je minder conversie behaald op je website. Elke website is anders en daardoor gelden er soms andere motieven en doelstellingen. Begin bij het kritisch bekijken van je huidige conversie-inspanningen en pas aan de hand daarop je website aan. 

    Als jullie hulp nodig bij het optimaliseren van de conversie optimalisatie op jullie website, laat het ons weten! Wij nemen jullie website grondig door en stellen een rapport op met verbeteringen, deze kunnen we voor jullie uitvoeren, of jullie verbeteren zelf de website aan de hand van het rapport. 

    Meer inzicht in jouw online marketing kansen? Doe de gratis online marketing scan!
    ×

    Bereken jouw online marketing score

    We analyseren verschillende aspecten van jouw online aanwezigheid om inzicht te krijgen in potentiële groeikansen. Laat ons je begeleiden op de weg naar online succes!

    Vraag 1

    Maak je gebruik van zoekmachine optimalisatie (SEO)?
    i
    SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Door SEO toe te passen, wordt de website beter vindbaar in zoekmachines. ×

    Waarom marketing score berekenen?

    • Binnen 5 minuten resultaat
    • Inzicht in groeikansen
    • Advies op maat
    • Geheel vrijblijvend